Program: L-V: 9:00 - 20:00

S: 9:00 - 14:00

Stomatologie Pedriatica (copii)

DINTII DE LAPTE

“Dintii de lapte sunt acei dinti care nu au radacina, se strica repede si nu are rost sa-i tratam ca si-asa se schimba.”

Din pacate, aceasta idee preconceputa dainuie si-n ziua de azi. GRESIT!!!

Dintii de lapte sunt primii dinti care apar pe arcade : de sanatatea lor depinde trainicia dintilor definitivi. E-adevarat, au o viata scurta, dar trebuie ingrijiti ca si cum i-am pastra pentru totdeauna. Este greu sa obisnuiesti copilul mic sa se spele corect pe dinti. Dar nu este imposibil!!

Este foarte important sa obisnuim copilul cu vizitele periodice la dentist, inainte sa doara ceva.

Dintisorii de lapte sunt mult mai fragili si mai vulnerabili la atacul carios decat dintii permanenti. De aceea, depistarea din timp a unei carii si tratarea ei in stadiul incipient, usureaza mult munca medicului dar mai ales, scuteste copilasul de episoade neplacute precum durerea, masticatia dificila, mirosul urat.

Cand apar dintii de lapte?

Dintii de lapte apar in gurita de la varsta de 6 luni, erupand cate un grup dentar la un interval de aproximativ 6 luni. Iata ordinea aparitiei:

  • incisivii 6-12 luni
  • primul molar 12-18 luni
  • caninii 18-24 luni
  • al doilea molar 24-30

Pentru ca exista o mare variabilitate in timpul de eruptie, vorbim de intervale si nu de date precise!!! Astfel, daca primii dintisori apar pe arcada la 4-5 luni de viata sau la 9 luni , nu inseamna ca este ceva in neregula cu copilasul.

Nici vorba veche din batrani cum ca, daca dintii ies mai repede se strica mai repede, nu este valabila. Daca avem grija de ei, vor fi sanatosi pana la aparitia dintilor permanenti.

De obicei, primii dintisori care apar in gurita sunt incisivii centrali inferiori (doi dintisori pe mijlocul gingiei de jos). Apoi apar incisivii centrali superiori(sus, pe mijlocul gingiei). Urmatorii sunt incisivii laterali superiori (sus, de-o parte si de alta a incisivilor centrali). Ultimii din grupul dintilor incisivi sunt incisivii laterali inferiori(jos, de-o parte si de alta a incisivilor centrali). Frecvent se intampla ca acesti dintisori sa apara simultan. Nu este o problema. Singurul care are mai mult de “luptat” este bebelusul : posibil sa existe un disconfort marit.

Exista situatii rare cand bebelusul se naste cu dinti sau acestia apar in prima luna de viata: dinti conatali sau neonatali. Urmatorul dintisor care erupe este primul molar temporar: o maseluta care-si face aparitia in spate, pe gingie, lasand un spatiu liber (alarmant pentru unii parinti) dupa incisivul lateral. Este absolut normal acest spatiu: curand va fi ocupat de canin. De regula apar mai intai maselutele de jos, apoi cele de sus. Exista posibilitatea ca ele sa erupa deodata. Dupa primul molar temporar este randul caninului sa completeze spatiul ramas liber intre cei doi dinti amintiti mai sus. In jurul varstei de doi anisori apare si al doilea molar, ultimul din seria dintilor de lapte (in spatele primului molar temporar).

Avem dintisori, cum sa-i ingrijim?

La finele perioadei de eruptie a dintilor de lapte copilasul are 20 de dinti in gurita. Este momentul sa invete sa numere pana la 20, ajutat indeaproape de parinti. Caci in perioada dentitiei temporare parintii sunt cei care trebuie sa depuna eforturi considerabile pentru pastrarea sanatatii orale a copiilor. Imaginatia, jocul, competitia sunt doar cateva metode de-a imprieteni copilul cu periuta si pasta de dinti si cu cabinetul de medicina dentara.

ATENTIE , copilasul trebuie sa se spele pe dinti de placere, nu de frica!!!Periuta si pasta de dinti trebuie sa fie adaptate varstei copilului!Parintii trebuie sa inteleaga importanta ingrijirilor oro-dentare oferite copilului in aceasta perioada, modalitate prin care se poate obtine o sanatate normala a acestor structuri, de-a lungul intregii vieti.

Specialistii recomanda ca prima vizita a copilului mic la dentist sa fie planificata la 6 luni de la nastere sau dupa eruptia primului dintisor, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 1an. Se examineaza atent gurita micului pacient. Este recomandata si examinarea parintilor demonstrat fiind faptul ca transmiterea Streptococului mutans de la mama la copil este frecventa. Consilierea parintilor in ceea ce priveste ingrijirea dintisorilor proaspat erupti este absolut necesara.

In aceasta perioada copilul isi formeaza obiceiul de a-si suge degetul si/sau suzeta. Este absolut normal. Totusi este bine de incurajat copilul sa foloseasca suzeta, nu degetelul.

De ce? In momentul in care va trebui sa-l dezobisnuim va fi mult mai usor sa indepartam suzeta. Degetul ramane “la indemana” toata viata. Exista copii care pastreaza acest obicei la varste inaintate (7-8ani). Sugerea degetului dupa terminarea eruptiei dintilor temporari duce la aparitia unor deformari osoase si dentare cu repercusiuni grave asupra dezvoltarii generale a organismului. Dintre doua rele il alegem pe cel mai putin rau.

Caria circulara sau caria de biberon

Folosirea improprie a suzetei si/sau a biberonului duce la aparitia cariei circulare (carie de biberon). Este situatia extrem de neplacuta cand dintisorii de sus (incisivii centrali si incisivii laterali superiori) sunt distrusi (“topiti”) pana la nivelul gingiei. In functie de gravitatea cazului, pot fi antrenati si alti dinti .

De ce este considerata o situatie grava din punct de vedere al sanatatii dentare ?

Caria de biberon apare devreme (1-2 anisori) , distruge dintisori care ar trebui sa ramana sanatosi pana la varsta de 6-7 ani (cand sunt inlocuiti de dintii permanenti), creeaza un disconfort atat copilului cat si parintilor (estetic, masticator, fonetic), durere , mici abcese (pungute de puroi la
nivelul gingiei) si pune in pericol starea de sanatate a dintilor permanenti prin infectiile care se pot propaga prin aceste leziuni carioase.

Care este cauza?

Biberonul cu lichide indulcite tinut in gurita in loc de suzeta (copilasul adoarme cu biberonul in gura) creeaza un mediu adorat de bacterii si pune in pericol integritatea structurilor dentare. De asemenea, suzeta inmuiata in miere, zahar, lichide dulci va linisti copilasul pe moment, dar in scurt timp va afecta ireversibil dintisorii de lapte.

Importanta dintilor de lapte

Ce se intampla daca extragem dintii de lapte care nu mai pot fi tratati , care dau dureri si pot periclita starea de sanatate a dintilor permanenti?

Daca dintisorii de lapte se indeparteaza de pe arcada cu mult timp inainte de perioada de eruptie a dintilor permanenti exista riscul inchiderii spatiului ocupat de dintele bolnav (dintii vecini se apropie). In felul acesta, dintele permanent care ar trebui sa ocupe locul dintisorului bolnav nu va mai avea loc sa erupa : fie va ramane “blocat” in interiorul osului maxilar, fie va iesi acolo unde va gasi un pic de loc, intr-o pozitie necorespunzatoare, cu repercusiuni grave asupra starii de sanatate a aparatului dento-maxilar.

Inlocuirea dintilor temporari

Acest proces este conditionat de diferentele de marime intre dintii temporari si permanenti. Aparitia diastemelor si tremelor (spatii intre dintii de lapte , “dintii se indeparteaza unii de altii”), expresie a cresterii maxilarelor, asigura de obicei spatiul necesar pentru o inlocuire armonioasa. Alteori, mai ales incisivii inferiori, isi pastreaza in eruptie pozitia linguala , care se corecteaza spontan, sub influenta presiunilor
limbii, o data cu cresterea maxilarelor. Este situatia alarmanta pentru majoritatea parintilor, cand incisivii centrali inferiori de lapte nu au cazut inca si deja omologii lor permanenti isi fac aparitia in spatele acestora.

Inlocuirea dintilor temporari se face in doua etape:

• inlocuirea incisivilor 6-9 ani
• inlocuirea zonei de sprijin 9-12ani
(canini, molari)

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Okay