Program: L-V: 9:00 - 20:00

S: 9:00 - 14:00

Fatete dentare

Fatetele dentare sunt realizate din materialee ceramic asemanatoare cu dintii.

Ele sunt aplicate pe suprafata dintelui in mai multe situatii:

 • cand apar ciobiri sau fisuri
 • cand smaltul e uzat si are coloratii ce nu pot fi altfel indepartate
 • cand dintii sunt aliniati neuniform
 • cand exista spatii interdentare inestetice

Fatetele dentare intra in categoria cosmeticii dentare deoarece se creeaza un zambet simetric, stralucitor, alb cu dinti aliniati frumos.

Materialele ceramice noi confera fatetelor calitati estetice si reconstructive deosebite prin supletea si naturaletea lor ceea ce a produs o revolutionare in stomatologia moderna.

Fatetele dentare pot rezolva anumite probleme stomatologice, cum ar fi:

 • Forma si nuanta dintilor dumneavoastra
 • Smaltul uzat: mat si decolorat (consumul de bauturi acidulate, ceai sau cafea, fumatul, utilizarea medicatiei, predispozitiei genetice.etc.)
 • Uzura: tocirea dintilor este exprimata prin ciobiri, fisuri si prezenta unui aspect general neuniforme
 • Dinti neregulati: migratia in urma extractiilor dentare, scrasnirea dintilor (bruxizmul)
 • Predispozitiile genetice: Anumite persoane pot sa se nasca cu o spatiere interdentara anormala ce se mareste o data cu imbatranirea


 

FATETELE POT FI DIN:

Portelan in laboratorul dentar sau in cabinetul stomatologic la fel ca si coronitele dentare.

In cazul fatetelor realizate in laboratorul dentar, medicul stomatolog pregateste dintele, realizeaza un mulaj al dintelui, pe care îl trimite la un laborator dentar.

Cand fateta definitiva realizata de tehnicianul dentar este gata (in timp de 7 zile ) se cimenteaza definitiv.

In cazul fatetelor realizate in cabinetul stomatologic, se foloseste o tehnologie computerizata de ultima generatie, pe care o detinem si noi. Se numeste tehnologia CAD-CAM care ampreteaza dintele printr-o scanare digitala ce respecta particularitatile individuale, iar cu ajutorul unui soft 3D construeste si finiseaza fatetele in timp de 7 minute, prin frezarea unui cub de ceramica. Cimentarea se realizeaza imediat in aceeasi sedinta.

Beneficiul restaurarii cu fatete

Pe langa aspectul estetic placut, fatetele dentare pot avea si un scop functional prin protejarea suprafetei unui dinte deteriorat. In unele cazuri, fatetele pot inlocui nevoia unei coroane dentare, eliminand necesitatea unei pregatiri (slefuiri) mai invazive a dintelui.

Fiind atat de subtiri, pregatirea dintelui necesita o slefuire minima. Fatetele sunt rezistente, totusi, trebuie protejate de ticurile masticatorii ce dezvolta forte mari, deoarece fiind din portelan subtire se pot deteriora sau sparge.

Fatetele dentare reprezinta o solutie estetica de rezolvare a problemelor stomatologice inestetice.

Costul fatetelor dentare depinde de multi factori, inclusiv:

 • cerintele tehnice ale tratamentului
 • dotarea tehnica a clinicii si experienta medicului stomatolog
 • materialele utilizate in realizarea coroanei
 • experienta tehnicianului dentar

Fatetele din portelan pot sa coste in vestul Europei intre 800 si 2.500 de euro per dinte.

In Cluj-Napoca, la cabinetul stomatologic MARADENT – Dr Mara Campeanu, fatetele din portelan realizate prin frezare computerizata CAD-CAM (CEREC) intr-o singura sedinta, costa intre 250 si 300 de euro. Fatetele din portelan pot rezista pana la 15 ani.

Cabinetul stomatologic din Cluj-Napoca, Maradent – Dr. Mara Campeanu utilizeaza CAD/CAM in cabinete ( CEREC AC ) pentru a produce si cimenta fatete intr-o singura sedinta de tratament.

Tehnologia CAD-CAM disponibila in cabinet are permite producerea si aplicarea fatetelor cu o precizie de invidiat. In plus, nu este necesar sa purtati fatete provizorii si puteti incheia procedura intr-o singura vizita.

Dupa aplicare

Procedura de fatetare dentara nu necesita perioada de refacere desi unele persoane pot simti o sensibilitate pentru cateva zile dupa aceea. Dupa aplicare, medicul stomatolog va va prezenta metodele de intretinere adecvata a fatetelor pentru maximizarea longevitatii. Durabilitatea fatetelor dumneavoastra depinde de ingrijirea si igiena bucala.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Okay