Proteza dentara
Ce sunt protezele dentare?
Protezele dentare sunt lucrari protetice mobile care suplinesc lipsa dintilor. Noile materiale din care se realizeaza azi proteza dentara sunt mult mai rezistente, mai confortabile si mai usor de purtat comparativ cu vechile materiale de acum 20 de ani. Ele necesită un timp de acomodare destul de prelungit si cu toate acestea nu pot da aceeasi senzatie ca dintii naturali.
Tipuri de proteze
Exista proteze totale si partiale. Medicul stomatolog va va ajuta sa alegeti tipul de proteza care vi se potriveste, in functie de numarul de dinti care trebuie inlocuiti.
Protezele sunt de mai multe feluri :
– proteze calsice (care sunt facute din acrilat, dur),
– proteze elastice (care sunt realizate din materiale mai moi, care iau forma arcadelor dentare, sunt mai usor de suportat),
– porteze pe implant (sunt foarte stabile, dau senzatia de lucrare fixa).
Protezele sunt formate din:
– un suport acrilic roz, care imita gingia,
– dinti.
Protezele clasice si cele elastice se fixeaza pe gingii prin succiune, (vidul format intre bolta palatina si proteza) Aceasta succiune nu este intotdeauna suficient de puternica pentru o fixare ferma, iar de multe ori la masticatie si la vorbire proteza poate sa va dea o senzatie de nesiguranta. De aceea, pentru o mai buna siguranta se aplica diferite solutii de lipire a protezei pe gingii (Fixodent, Corega, etc).
Din cauza acestor inconveniente Cabinetul Stomatologic din Cluj-Napoca Maradent – Dr. Mara Campeanu va ofera o alta alternativa.
Proteza pe implanturi
Proteza se fixeaza prin dispozitive speciale montate pe 4-6 implanturi introdu-se in osul alveolar. Confortul aceastei proteze este comparabil cu lucrarile protetice fixe (puntile dentare). In timpul masticatie si vorbirii proteze nu se misca, nu cade dand o senzatie de deplina siguranta.
Ingrijirea protezei
Proteza trebuie ingrijita foarte bine. Intotdeauna manevrati proteza deasupra unui prosop sau deasupra chiuvetei pline cu apa. Daca o scapati, se poate sparge. Daca proteza este indepartata din cavitatea bucala ea trebuie tinuta intr-o solutie speciala pentru curatare sau in apa curata. Nu lasati proteza sa se usuce. Nu folositi apa foarte calda, pentru ca o poate deforma.
Periajul zilnic al protezei va inlatura resturile alimentare si placa bacteriana si va impiedica patarea acesteia. Proteza poate fi curatata de medic prin detartraj ultrasonic, insa acesta nu elimina necesitatea unui periaj zilnic complet.
Periati-va gingiile, limba si palatul in fiecare dimineată cu o periuta moale, inainte de fixarea protezei. Astfel veti stimula circulatia in tesuturi si veti indeparta placa bacteriana.
Daca proteza se rupe, se sparge, se crapa sau nu mai sta fixa, adresati-va medicului stomatolog. Nu incercati sa o reparati singuri, pentru ca se poate distruge definitiv.