Coroana dentara
Coroanele dentare, mai sunt cunoscute si sub numele de „cape”.
Ele pastreaza functionalitatea dintilor afectati de carii, care au obturatii vechi, ce nu mai fac fata fortelor ocluzale, sau din care s-au rupt portiuni mari din dinte sau prezinta fisuri dentare.
In unele cazuri coroanele pot fi folosite pe dintii care s-au deteriorat din cauza bruxismului, a demineralizarilor sau a varstei.
Scopul unei coroane dentare este de a acoperi un dinte cu probleme, cu un material special creat fie in laboratorul dentar, fie direct in cabinetul stomatologic.
Coroana dentara, nou realizata si ingrijita corespunzator, va asigura o stare buna a sanatatii cavitatii bucale si va mari increderea ta intr-un zambet impecabil.
In cazul coroanelor realizate in laboratorul dentar, medicul stomatolog pregateste dintele, realizeaza un mulaj al dintelui, pe care il trimite la un laborator dentar, iar in aceeasi sedinta confectioneaza o coroana provizorie, pentru o protejare temporara.
Cand coronita, definitiva, realizata de tehnicianul dentar este gata (in timp de 7 zile ) se cimenteaza definitiv.
In cazul coroanelor realizate in cabinetul stomatologic, se foloseste o tehnologie computerizata de ultima generatie, pe care o detinem si noi. Se numeste tehnologia CAD-CAM, care ampreteaza dintele printr-o scanare digitala ce respecta particularitatile individuale, iar cu ajutorul unui soft 3D se construieste si finiseaza coronita in timp de 15 minute, prin frezarea unui cub de ceramica. Cimentarea se realizeaza imediat in aceeasi sedinta.
Coroanele dentare pot fi:
- din ceramica (portelan) pe suport metalic
- integral ceramice
- ceramica pe suport de zirconiu
- ceramica pe suport de titanium
Coroane din portelan cu suport de metal
Coroanele din portelan cu suport de metal au un schelet metalic peste care se aplica ceramica (portelanul). Sunt durabile si estetice.
Un neajuns, referitor la acest tip de coroane este faptul ca acestea, cu timpul, metalul oxideaza si produc o retractie gingivala, lasand la vedere marginea inferioara a coroanei din metal sau din aur, motiv pentru care trebuie inlocuite. Unii pacienti opteaza pentru acest tip de coroane, avind in vedere pretul accesibil. Coroanele din portelan cu suport de metal pot fi prevazute cu guler din portelan ceea ce reduc in timp, neajunsul descris mai sus, dar atrag o diferenta de pret.
Coroane integral ceramice si pe suport de zirconiu
In ultima perioada pacientii se indreapta in alegerea unor coroane total ceramice sau cu suport de zirconi. tot mai mult. Acestea ofera o varianta estetica fara metal dar cu multe beneficii.
Prin eliminarea suportului metalic de sprijin, coroana integral ceramica va avea o grosime redusa. Acest lucru face ca aceste coroane sa fie o varianta de tratament favorabila în zonele cu limita de spatiu.
In plus, eliminarea suportului metalic, confera transluciditate portelanului creeind un aspect, natural deosebit si o estetica crescuta.
Materialele complet ceramice continua sa evolueze din punct de vedere al rezistentei si al durabilitatii, insa trebuie avuta grija in continuare sa se elimine ticurile masticatorii ce dezvolta forte deosebit de mari.
Costul coroanelor
Costul unei coroane poate depinde de mai multi factori:
- cerintele tehnice ale tratamentului
- dotarea tehnica a clinicii si experienta medicului stomatolog
- materialele utilizate in realizarea coroanei
- experienta tehnicianului dentar
Coroanele pot avea preturi de la 80 pana la 300 de euro si au o durabilitate de 5 pana la 10 ani sau mai mult in cazul celor din ceramica pe zirconiu.